fbpx
Skip to content

1996 óta az Önök egészségéért

1996 óta az Önök egészségéért

PARODONTOLÓGIA

A parodontológia a fogászat azon ágazata, amely a fogakat körülvevő tartószerkezet és az íny betegségeivel, azok kezelésével, ellátásával foglalkozik. A parodontális betegségek, például a fogínygyulladás (gingivitis) és a parodontitis, gyakori problémák, amelyek a fogak és az íny károsodását okozhatják, és akár fogvesztéshez is vezethetnek. A parodontológia segít az ilyen problémák megelőzésében, diagnózisában és kezelésében. A fogak és az íny állapota kulcsfontosságú az egészséges szájüreg fenntartásában.

Parodontológiai kezelések és eljárások

  1. Fogkő eltávolítás: A fogorvos vagy dentálhigiénikus a fogíny feletti terüketeken fogkő eltávolítást végez ultrahangos depurátor segítségével, hogy eltávolítsa a kialakult fogkövet és megszüntesse az ínygyulladást. Ez a kezelés minden esetben megelőzi a további szükséges parodontológiai kezeléseket. A fogkő eltávolítást, illetve szájhigiénés kezelést a további parodontológiai betegségek elkerülése és a megfelelő szájhigiéné fenntartása érdekében legalább évente javasoljuk minden páciensnek.

Az íny alatti területek tisztítására két különböző eljárást különböztetünk meg:

  1. Zárt kürettálás: A kezelés célja a parodontális tasakok tisztítása, az abban található fertőzött szövetek eltávolítása speciális kézi műszerek segítségével helyi érzéstelenítésben végezve.
  2. Nyitott kürettálás: A nyitott kürettálással ellentétben, ehhez a kezeléshez már szükség van ínymetszésre, hogy a nehezen hozzáférhető íny alatti területek is láthatóvá váljanak, és a parodontális tasak legmélyebb pontjai is tisztíthatók legyenek. A kezelés után a parodontológus varratok segítségével egyesíti a sebszéleket.
  3. Parodontológiai műtétek: Bizonyos esetekben a fogágybetegség kezeléséhez további sebészeti beavatkozásra van szükség. Ezekben az esetekben gyakran csontpótló anyagokat, kollagén készítményeket, illetve egyéb regenerációt elősegítő anyagokat alkalmaznak.

A parodontológiai kezelések után fontos az utókezelés, rendszeres fogászati ellenőrzéseken való részvétel, szükség esetén a kezelés ismétlése, és nem utolsó sorban az otthoni gondozás, a szájüreg egészségének fenntartása érdekében. Az egészséges szájüreg hozzájárul a fogak tartósságához és az általános egészség megőrzéséhez.

Ha bármilyen fogíny- vagy parodontális problémát tapasztal, vagy ha az ellenőrzések során problémák merülnek fel, fontos konzultálni egy tapasztalt parodontológussal. Az orvos segít diagnosztizálni a problémát és javasolja a megfelelő kezelési tervet. Az időben elkezdett kezelés kulcsfontosságú a szájüreg egészségének megőrzéséhez.

Facebook
Instagram