fbpx
Skip to content

1996 óta az Önök egészségéért

1996 óta az Önök egészségéért

FOGPÓTLÁS

A fogpótlás olyan fogászati eljárás, amelyre akkor van szükség, ha a fog vagy fogak részben, vagy teljesen hiányoznak. Az elveszített vagy károsodott fog vagy fogak pótlása segít a megfelelő rágás helyreállításában, biztosítja az esztétikus mosolyt és az általános szájüregi egészséget. A fogpótlásoknak különböző típusai léteznek. A fogorvos a páciens egyedi igényei és adottságai alapján választja ki a legideálisabb megoldást. A fogpótlás lehet rögzített (például koronák, hidak) vagy kivehető.

Fogpótlások típusai

Kivehető fogpótlások

A kivehető fogpótlások olyan fogművek, amelyeket a páciens orvosi beavatkozás nélkül el tud távolítani. Szükséges is, hogy ezek eltávolításra kerüljenek, mert a szájhigiéné, illetve a fogmű tisztítása csak így biztosítható. A kivehető fogpótlások azoknak a pácienseknek nyújtanak megoldást, akik fogainak jelentős része, adott esetben minden foga hiányzik.

Teljes lemezes kivehető fogpótlás

Az ilyen fogpótlásokat a vákumhatás, a rágónyomás és a gravitáció tartja helyben. A protézis viselése az első időkben lényeges diszkomfort érzést okozhat, amely bizonyos idő elteltével megszűnik. Abban az esetben, ha van elegendő csont ahhoz, hogy implantációt végezzünk, továbbá a páciensnek is van igénye erre, akkor azt a megoldást javasoljuk. Jó, és biztonságos megoldás a két vagy négy implantátumon elhorgonyzott

Overdenture

Overdenture-nek nevezzük azokat a fogpótlásokat, amelyeket az állcsontba ültetett implantátumokon rögzítünk. Ezen módszer alkalmazásával olyan fogpótlás készíthető, amelyet a páciens is el tud távolítani, illetve vissza tud helyezni. Az utóbbi időben egyre többször alkalmazzuk ezt a módszert, főként az alsó állcsonton, ahol a teljes lemezes kivehető fogpótlás viselése a legtöbb nehézséget okozza.

Részleges lemezes fogpótlás

Részleges lemezes fogpótlás készíthető azon esetekben, mikor egy fogívben nem teljes a foghiány, és a meglévő fogak száma nem elegendő a fix fogpótlás készítéséhez. A részleges lemezes fogpótlások rögzítésére kapcsokat vagy precíziós elhorgonyzási eszközöket alkalmazunk. A precíziós elhorgonyzási eszközök mindig rejtettek. A fogászati implantáció rutinszerű alkalmazása miatt az ilyen fogpótlások készítése is visszaszorult az utóbbi időben.

A fogpótlás folyamata az alábbi lépésekből áll:

  1. Konzultáció: Az első lépés egy konzultáció a fogorvossal vagy szájsebésszel, aki megvizsgálja a hiányzó vagy károsodott fogakat és megbeszéli a páciens egyedi igényeit.
  2. Tervezés: Az orvos egy kezelési tervet készít, amely magában foglalja a fogpótlás típusát és anyagát.
  3. Fogpótlás elkészítése: A fogpótlást fogtechnikus bevonásával készítjük el a páciens egyedi igényeinek megfelelően.
  4. Fogpótlás felhelyezése: A kész fogpótlást rögzítik a fogakra, implantátumokra vagy a fogatlan állcsont gerincre. Az orvos gondoskodik a megfelelő illeszkedésről és a kényelmes felhelyezésről, illetve instruálja a pácienst a fogpótlás megfelelő tisztításával, illetve otthoni gondozásával kapcsolatban.
  5. Utókezelés: A fogpótlás elkészülte után a páciens rendszeres fogorvosi ellenőrzéseken, illetve szájhigiénés kezeléseken való részvétele elengedhetetlen a fogpótlás hosszú távú hatékonysága és sikeressége érdekében.

Gyógyulás és utókezelés

A fogpótlás után a páciensnek gondosan kell ápolnia a fogpótlást, illetve rendszeres fogorvosi ellenőrzéseken kell részt vennie. A fogpótlás hosszú távú hatékonyságának és tartósságának biztosítása érdekében fontos a megfelelő szájápolás és higiénia fenntartása.

Facebook
Instagram