fbpx
Skip to content

1996 óta az Önök egészségéért

1996 óta az Önök egészségéért

SZÁJSEBÉSZET

Rendelőnkben az ambulánsan végezhető szájsebészeti beavatkozások legmagasabb szintjét kínáljuk pácienseink számára. A szájsebészet főbb területei az alábbiak:

Bölcsességfogak eltávolítása

Ez a késői fejlődés azt jelenti, hogy néha már amúgy is torlódott fogazatba, időnként szerencsétlen szögben emelkedhetnek ki, vagy akár ki sem nőnek teljesen, ez szükségessé teheti az eltávolításukat.

Az olyan bölcsességfog, amely nem tud teljesen kibújni, mert a meglévő fogak megakadályozzák ebben (impaktált), eltávolításra szorulhat. Az esetlegesen beékelődött bölcsességfog eltávolítására utaló tünetek lehetnek az állkapocs körüli duzzanat, kellemetlen lehellet, duzzadt vagy vérző íny, esetenként fejfájás vagy állkapocsfájdalom.

A beékelődött bölcsességfogak azonban nem minden esetben mutatnak tüneteket, ezért javasoljuk a rendszeres kontrollt.

Az eltávolítás szükségessé válhat:

Kínzó fájdalom, vagy diszkomfort érzés miatt: A bölcsességfogak nem megfelelő növekedése, elhelyezkedése vagy iránya miatt diszkomfort érzés, illetve időnként jelentős fájdalom jelentkezhet. Ebben az esetben az eltávolítás megkönnyítheti a tüneteket.

Gyulladás, a bölcsességfog körül, kialakult tasakba történő ételmaradék beékelődése miatt. Ebben az esetben érdemes a fogat eltávolítani.

Fogszabályzás előtt vagy után: Bizonyos esetekben a fogszabályozó kezelés előtt vagy után szükséges a bölcsességfogak eltávolítása, az elegendő hely kialakítása céljából.

A bölcsességfog-eltávolítási eljárások helyi érzéstelenítésben is elvégezhetők, de rendelőnkben lehetőség van az általános anesztéziában (altalásban) végzett beavatkozások elvégzésére is.

Implantátum beültetése, különböző implantációs rendszerek alkalmazása

A fogászati implantátumok olyan mesterséges foggyökerek, amelyeket egy vagy több fog elvesztése esetén állandó pótlásként használnak. Az implantátumok kis titáncsavarok, amelyeket közvetlenül az állcsontba helyeznek. Az implantátum stabil támasztékként szolgál a pótfogak számára. Ez lehet korona, híd vagy rögzített fogsor formájában.

Az implantáció előnyeihez tartozik az alacsony sebészi terhelés, a magas sikerarány és a tartósság. A hosszútávú sikerhez azonban hozzátartozik a kitűnő szájhigiéné, mely a rendszeres fogmosással, fogköztisztítással és a legalább évenkénti professzionális, dentálhigienikus által végzett tisztításból áll.

Csontpótlások

A csontpótlás egy olyan eljárás, amely során mesterséges vagy az alapcsontból vett csontszövetet használ a kezelőorvos annak helyreállítására, ahol a csont elveszett vagy sérült. A csont elveszhet, felszívódhat hosszú távú fogatlanság következményeként, trauma, foghúzás vagy fogszabályozás során, valamint krónikus fogágygyulladás (parodontitis) vagy más fogászati problémák következtében.

A fogászati csontátültetés volument és megfelelő csontkínálatot ad az állkapocs azon területén, ahol csontvesztés következett be. A csontátültetés anyaga származhat az Ön saját testéből (autogén), vagy származhat emberi szövetbankból (allograft) vagy állati szövetbankból (xenograft). Bizonyos esetekben a csontátültetési anyag lehet szintetikus (alloplaszt).

A csontpótlás szükségessé válhat például fogimplantátum beültetés előtt, ahol megfelelő csontállományra van szükség az implantátum rögzítéséhez. A csontpótlás segíthet abban is, hogy visszaállítsuk az elveszett csontszövetet és elősegítsük a fogászati beavatkozások sikerességét.

A csontpótlási eljárásoknak különböző típusai vannak.

  • Alveolus prezerváció” Ebben az esetben a csontpótló anyag közvetlenül a foghúzás után kerül a fogak üregébe. Kitölti a hiányzó fog által hátrahagyott űrt, és megakadályozza, hogy az üreg oldala beszakadjon, a megmaradt csont visszahúzódjon, ezzel biztos talajt biztosítva a későbbi implantációnak.
  • Állcsont gerinc rekonstrukció. Ha páciens fogai már hosszabb ideje hiányoznak, a tartó állcsont idővel elvékonyodhat, visszahúzódhat. A gerincrekonstrukció növeli az állcsont szélességét és térfogatát, így az stabil alapot biztosíthat az implantátumok vagy más fogpótlási lehetőségek számára.
  • A sinuslift egy gyakori sebészi eljárás, amelynek célja a felső állcsont csonttérfogatának növelése, ezzel a későbbiekben megkönnyítve a fogászati implantátumok beültetését az arcüreg alá. Ez az eljárás akkor válik szükségessé, ha a páciens felső állkapcsában nincs elegendő csonttömeg, vagy ha az arcüregek túl közel vannak a felső állkapocshoz, és ezáltal akadályozzák az implantátumok beültetéséhez szükséges ún. primer stabilitást.

Az sinusalap elevatio (sinuslift) egy csontpótlás technika, amely során a szájsebész az arcüreg belső falát fedő, úgynevezett Schneider-membránt óvatosan megemeli, ezzel helyet teremtve a csontpótló anyagnak. A gyógyulási idő leteltét, csontosodást követően ez a tér lesz az implantátum(ok) helye.

A sinus augmentációs eljárás elengedhetetlen a primer stabilitáshoz szükséges minimális csontkínálattal sem rendelkező pácienseink számára, ezzel biztosítva az implantátumok hosszú élettartamát és funkcionalitását.

Ez az eljárás, bár összetett, életképes megoldást kínál azon betegek számára, akik az elégtelen csontkínálat tekintetében egyébként nem lennének megfelelő alanyok fogászati implantátumok beültetésére. A sinus augmentáció lehetővé teszi, hogy több ember élvezhesse a stabil, tartós implantátumok előnyeit, és ezáltal javuljon az életminőségük.

Csontblokk átültetés

Ha a fogak hosszú ideje hiányoznak az állcsont zsugorodik, és gyakran csak egy késhegynyi gerinc marad, amely nem elég széles az implantátumok beültetéséhez. Ebben az esetben szélesítenünk kell a csontot, felmerül a csontblokk alkalmazása.

A csontblokk eltávolítása történhet az alsó, illetve felső állcsont területéről (leggyakrabban állcsúcsból, vagy az alsó állkapocs felszálló száráról), de nagyobb hiányok esetén akár koponyacsontból, vagy csípőcsontból. Természetesen a szájüregen kívüli (extraoralis) csontblokkok eltávolítása nagyobb előkészítést igényel és altatásban történik.

A csontblokkot a csonthiány területére csavarokkal rögzítjük, majd gyógyulni hagyjuk.

Fogmegtartó műtéti eljárások, gyökércsúcs rezekció

A gyökércsúcs rezekció során a fog gyökerének csúcsát és a környező gyulladt csontszövetet távolítjuk el. Akkor végezzük, ha nincs lehetőség az újbóli gyökérkezelésére, vagy a periapikális elváltozás nagyobb mértékű.

A foggyökeret körülvevő szövetek gyulladásának kialakulásáról tanúskodó tünet elsősorban a harapás közben felerősödő fájdalom. Ez a fájdalom általában tartósan fennáll, gyakran a környező íny, illetve arc duzzanata és időnként subfebrilitás kíséri. A szövetgyulladás típusától függően a fájdalom lehet enyhe vagy lüktető.

A gyökércsúcs-rezekció során a beteg fog gyökércsúcsát reszekálják, azaz eltávolítják. A gyökércsúcs rezekció alkalmas a foggyökér területén lévő ciszta eltávolítására is. Amennyiben a gyökércsúcsnrezekció sikeres, a fog a szuvasodás és/vagy a fertőzések ellenére tartósan megmarad. A gyökércsúcs rezekció ezért gyakran az utolsó alternatíva a beteg fog húzása előtt.

Nyálmirigy problémák kezelése, nyálkövek eltávolítása

A kezelés során segítünk a pácienseknek a nyáltermelés és a nyálminőség javításában. A nyálmirigyek olyan szervek, amelyek felelősek a nyáltermelésért, amely fontos a szájüreg egészségének és kényelmének fenntartásához. Bizonyos tényezők, például a táplálkozás, a szájszárazság, a fertőzések vagy a genetikai hajlam hozzájárulhatnak a nyálmirigy problémákhoz és a nyálkövek kialakulásához.

Szájüregi elváltozások kezelése, eltávolítása

A szájüregi elváltozások különböző okokból alakulhatnak ki, például fertőzések, sérülések, ciszták vagy daganatok miatt. Ezek az elváltozások idővel növekedhetnek, fájdalmat, rossz szájízt vagy egyéb tüneteket okozhatnak. Fontos, hogy a szájüregi elváltozásokat időben felismerjék és kezeljék, mivel néhány esetben daganatokhoz vagy más komoly problémákhoz vezethetnek.

A kezelés konzultációval, részletes intra és extraoralis vizsgálattal, szükség esetén képalkotó készítésével kezdődik Az elváltozás típusától és méretétől függően a kezelés lehet gyógyszeres, sebészi vagy Laser eltávolítás. Sebészi eltávolítás során a speciment minden esetben részletes szövettani feldolgozásra küldjük, annak pontos típusának meghatározása érdekében.

Nagyobb beavatkozás, szorongás esetén a műtétet szájsebész szakorvosunk rendelőnkben altatásban szakképzett altatóorvossal és asszisztenssel végzi. A beavatkozás alatt az altatóorvos végig jelen van, a vérnyomást, a szívműködést és a vér oxigén telítettségét folyamatosan ellenőrzi. Gondoskodik a megfelelő oxigénellátásról, a légzés támogatásáról, a félrenyelés (idegen anyagok, vér tüdőbe kerülése) megakadályozásáról. Ez utóbbi érdekében, bizonyos esetekben a légcsőbe műanyag lélegeztető csövet (tubus) vezetünk.

Az ébredés általában gyors és kellemes. Pár perc alatt múló szédülésen kívül egyéb kellemetlenséggel nem kell számolnia. Hányinger, hányás rendkívül ritkán előfordulhat.

Rendelőnkben az ambulánsan végezhető szájsebészeti beavatkozások legmagasabb szintjét kínáljuk pácienseink számára. A szájsebészet főbb területei az alábbiak:

Bölcsességfogak eltávolítása

Ez a késői fejlődés azt jelenti, hogy néha már amúgy is torlódott fogazatba, időnként szerencsétlen szögben emelkedhetnek ki, vagy akár ki sem nőnek teljesen, ez szükségessé teheti az eltávolításukat.

Az olyan bölcsességfog, amely nem tud teljesen kibújni, mert a meglévő fogak megakadályozzák ebben (impaktált), eltávolításra szorulhat. Az esetlegesen beékelődött bölcsességfog eltávolítására utaló tünetek lehetnek az állkapocs körüli duzzanat, kellemetlen lehellet, duzzadt vagy vérző íny, esetenként fejfájás vagy állkapocsfájdalom.

A beékelődött bölcsességfogak azonban nem minden esetben mutatnak tüneteket, ezért javasoljuk a rendszeres kontrollt.

Az eltávolítás szükségessé válhat:

Kínzó fájdalom, vagy diszkomfort érzés miatt: A bölcsességfogak nem megfelelő növekedése, elhelyezkedése vagy iránya miatt diszkomfort érzés, illetve időnként jelentős fájdalom jelentkezhet. Ebben az esetben az eltávolítás megkönnyítheti a tüneteket.

Gyulladás, a bölcsességfog körül, kialakult tasakba történő ételmaradék beékelődése miatt. Ebben az esetben érdemes a fogat eltávolítani.

Fogszabályzás előtt vagy után: Bizonyos esetekben a fogszabályozó kezelés előtt vagy után szükséges a bölcsességfogak eltávolítása, az elegendő hely kialakítása céljából.

A bölcsességfog-eltávolítási eljárások helyi érzéstelenítésben is elvégezhetők, de rendelőnkben lehetőség van az általános anesztéziában (altalásban) végzett beavatkozások elvégzésére is.

Implantátum beültetése, különböző implantációs rendszerek alkalmazása

A fogászati implantátumok olyan mesterséges foggyökerek, amelyeket egy vagy több fog elvesztése esetén állandó pótlásként használnak. Az implantátumok kis titáncsavarok, amelyeket közvetlenül az állcsontba helyeznek. Az implantátum stabil támasztékként szolgál a pótfogak számára. Ez lehet korona, híd vagy rögzített fogsor formájában.

Az implantáció előnyeihez tartozik az alacsony sebészi terhelés, a magas sikerarány és a tartósság. A hosszútávú sikerhez azonban hozzátartozik a kitűnő szájhigiéné, mely a rendszeres fogmosással, fogköztisztítással és a legalább évenkénti professzionális, dentálhigienikus által végzett tisztításból áll.

Csontpótlások

A csontpótlás egy olyan eljárás, amely során mesterséges vagy az alapcsontból vett csontszövetet használ a kezelőorvos annak helyreállítására, ahol a csont elveszett vagy sérült. A csont elveszhet, felszívódhat hosszú távú fogatlanság következményeként, trauma, foghúzás vagy fogszabályozás során, valamint krónikus fogágygyulladás (parodontitis) vagy más fogászati problémák következtében.

A fogászati csontátültetés volument és megfelelő csontkínálatot ad az állkapocs azon területén, ahol csontvesztés következett be. A csontátültetés anyaga származhat az Ön saját testéből (autogén), vagy származhat emberi szövetbankból (allograft) vagy állati szövetbankból (xenograft). Bizonyos esetekben a csontátültetési anyag lehet szintetikus (alloplaszt).

A csontpótlás szükségessé válhat például fogimplantátum beültetés előtt, ahol megfelelő csontállományra van szükség az implantátum rögzítéséhez. A csontpótlás segíthet abban is, hogy visszaállítsuk az elveszett csontszövetet és elősegítsük a fogászati beavatkozások sikerességét.

A csontpótlási eljárásoknak különböző típusai vannak.

  • Alveolus prezerváció” Ebben az esetben a csontpótló anyag közvetlenül a foghúzás után kerül a fogak üregébe. Kitölti a hiányzó fog által hátrahagyott űrt, és megakadályozza, hogy az üreg oldala beszakadjon, a megmaradt csont visszahúzódjon, ezzel biztos talajt biztosítva a későbbi implantációnak.
  • Állcsont gerinc rekonstrukció. Ha páciens fogai már hosszabb ideje hiányoznak, a tartó állcsont idővel elvékonyodhat, visszahúzódhat. A gerincrekonstrukció növeli az állcsont szélességét és térfogatát, így az stabil alapot biztosíthat az implantátumok vagy más fogpótlási lehetőségek számára.
  • A sinuslift egy gyakori sebészi eljárás, amelynek célja a felső állcsont csonttérfogatának növelése, ezzel a későbbiekben megkönnyítve a fogászati implantátumok beültetését az arcüreg alá. Ez az eljárás akkor válik szükségessé, ha a páciens felső állkapcsában nincs elegendő csonttömeg, vagy ha az arcüregek túl közel vannak a felső állkapocshoz, és ezáltal akadályozzák az implantátumok beültetéséhez szükséges ún. primer stabilitást.

Az sinusalap elevatio (sinuslift) egy csontpótlás technika, amely során a szájsebész az arcüreg belső falát fedő, úgynevezett Schneider-membránt óvatosan megemeli, ezzel helyet teremtve a csontpótló anyagnak. A gyógyulási idő leteltét, csontosodást követően ez a tér lesz az implantátum(ok) helye.

A sinus augmentációs eljárás elengedhetetlen a primer stabilitáshoz szükséges minimális csontkínálattal sem rendelkező pácienseink számára, ezzel biztosítva az implantátumok hosszú élettartamát és funkcionalitását.

Ez az eljárás, bár összetett, életképes megoldást kínál azon betegek számára, akik az elégtelen csontkínálat tekintetében egyébként nem lennének megfelelő alanyok fogászati implantátumok beültetésére. A sinus augmentáció lehetővé teszi, hogy több ember élvezhesse a stabil, tartós implantátumok előnyeit, és ezáltal javuljon az életminőségük.

Csontblokk átültetés

Ha a fogak hosszú ideje hiányoznak az állcsont zsugorodik, és gyakran csak egy késhegynyi gerinc marad, amely nem elég széles az implantátumok beültetéséhez. Ebben az esetben szélesítenünk kell a csontot, felmerül a csontblokk alkalmazása.

A csontblokk eltávolítása történhet az alsó, illetve felső állcsont területéről (leggyakrabban állcsúcsból, vagy az alsó állkapocs felszálló száráról), de nagyobb hiányok esetén akár koponyacsontból, vagy csípőcsontból. Természetesen a szájüregen kívüli (extraoralis) csontblokkok eltávolítása nagyobb előkészítést igényel és altatásban történik.

A csontblokkot a csonthiány területére csavarokkal rögzítjük, majd gyógyulni hagyjuk.

Fogmegtartó műtéti eljárások, gyökércsúcs rezekció

A gyökércsúcs rezekció során a fog gyökerének csúcsát és a környező gyulladt csontszövetet távolítjuk el. Akkor végezzük, ha nincs lehetőség az újbóli gyökérkezelésére, vagy a periapikális elváltozás nagyobb mértékű.

A foggyökeret körülvevő szövetek gyulladásának kialakulásáról tanúskodó tünet elsősorban a harapás közben felerősödő fájdalom. Ez a fájdalom általában tartósan fennáll, gyakran a környező íny, illetve arc duzzanata és időnként subfebrilitás kíséri. A szövetgyulladás típusától függően a fájdalom lehet enyhe vagy lüktető.

A gyökércsúcs-rezekció során a beteg fog gyökércsúcsát reszekálják, azaz eltávolítják. A gyökércsúcs rezekció alkalmas a foggyökér területén lévő ciszta eltávolítására is. Amennyiben a gyökércsúcsnrezekció sikeres, a fog a szuvasodás és/vagy a fertőzések ellenére tartósan megmarad. A gyökércsúcs rezekció ezért gyakran az utolsó alternatíva a beteg fog húzása előtt.

Nyálmirigy problémák kezelése, nyálkövek eltávolítása

A kezelés során segítünk a pácienseknek a nyáltermelés és a nyálminőség javításában. A nyálmirigyek olyan szervek, amelyek felelősek a nyáltermelésért, amely fontos a szájüreg egészségének és kényelmének fenntartásához. Bizonyos tényezők, például a táplálkozás, a szájszárazság, a fertőzések vagy a genetikai hajlam hozzájárulhatnak a nyálmirigy problémákhoz és a nyálkövek kialakulásához.

Szájüregi elváltozások kezelése, eltávolítása

A szájüregi elváltozások különböző okokból alakulhatnak ki, például fertőzések, sérülések, ciszták vagy daganatok miatt. Ezek az elváltozások idővel növekedhetnek, fájdalmat, rossz szájízt vagy egyéb tüneteket okozhatnak. Fontos, hogy a szájüregi elváltozásokat időben felismerjék és kezeljék, mivel néhány esetben daganatokhoz vagy más komoly problémákhoz vezethetnek.

A kezelés konzultációval, részletes intra és extraoralis vizsgálattal, szükség esetén képalkotó készítésével kezdődik Az elváltozás típusától és méretétől függően a kezelés lehet gyógyszeres, sebészi vagy Laser eltávolítás. Sebészi eltávolítás során a speciment minden esetben részletes szövettani feldolgozásra küldjük, annak pontos típusának meghatározása érdekében.

Nagyobb beavatkozás, szorongás esetén a műtétet szájsebész szakorvosunk rendelőnkben altatásban szakképzett altatóorvossal és asszisztenssel végzi. A beavatkozás alatt az altatóorvos végig jelen van, a vérnyomást, a szívműködést és a vér oxigén telítettségét folyamatosan ellenőrzi. Gondoskodik a megfelelő oxigénellátásról, a légzés támogatásáról, a félrenyelés (idegen anyagok, vér tüdőbe kerülése) megakadályozásáról. Ez utóbbi érdekében, bizonyos esetekben a légcsőbe műanyag lélegeztető csövet (tubus) vezetünk.

Az ébredés általában gyors és kellemes. Pár perc alatt múló szédülésen kívül egyéb kellemetlenséggel nem kell számolnia. Hányinger, hányás rendkívül ritkán előfordulhat.

Facebook
Instagram