paciensinfo1A beültetéses fogpótlás

A fogak elvesztésének számos oka lehet, pótlásukról azonban mindenképpen gondoskodnunk kell. A rágóképesség visszanyerése sokféle, foghiány okozta betegségtől megóv. Az arc harmóniája, a szép mosoly pedig növeli az önbizalmunkat és a komfortérzetünket.

A fogpótlások lehetnek rögzítettek (híd, korona) kivehetőek (protézis) vagy ezek kombinációi. Nagyon sokan vannak, akik hosszú ideje és megelégedéssel viselnek kivehető fogpótlást. A páciensek egy része azonban idegenkedik ettől vagy egyszerűen nem tudja megszokni az ún. lemezes vagy kivehető fogpótlást. Előfordul, hogy – egyéni, anatómiai adottságok miatt – esetleg nem is készíthető számukra megfelelő, jól használható fogsor. A saját fogakhoz cementezett hídpótlásnak viszont előfeltétele a megfelelő számú és alkalmas elhelyezkedésű pillérfogak megléte.

Kivehető helyett rögzített pótlás

Sorvégi hiányok esetén például – amikor csak az elülső fogak vannak meg és az őrlőfogak, a pillérek hiányoznak – csak kivehető fogpótlás készíthető. Ha viszont a hiányzó pillérfogak helyére implantátum, vagyis beültetett „műgyökér” kerül, a rögzített pótlásra ismét lehetőség nyílik.

Mi az implantátum? Hogyan kerül a szájba? Befogadja-e a szervezet? Mivel jár az egész procedúra? Ezek mind-mind jogosan felmerülő, izgalmas kérdések, és a beültetés előtt egyértelműen tisztázandók a páciens számára. Az implantátum különböző méretű és lakú, előzetes röntgen- és szájvizsgálat alapján kiválasztott, általában fém – nagy tisztaságú titán – csavar vagy lemez. Ennek anyagát és speciális felületkezelését hosszú évek tapasztalatai alapján választották ki, hogy a szervezet, illetve az azt körülvevő csont ne csak megtűrje, hanem szinte sajátjaként befogadja, és vele biológiai egységet alkosson.

Aki fogbeültetést vállal, annak tudnia kell, hogy a leggondosabb eljárás ellenére is előfordulhat – bár manapság egyre ritkábban -, hogy az implantátum kimozdul, kilökődik. Ilyenkor megismételhető a beültetés, további sikertelenségek esetén pedig még mindig ott van a kivehető fogpótlás lehetősége.

Hogyan történik a beültetés?

A betegvizsgálatot, a részletes tájékoztatást és a gondos tervezést követően a kiválasztott implantátumok – általában helyi, injekciós érzéstelenítéssel – ínymetszés után az állcsontba készített furatba kerülnek. A beavatkozás a páciens számára csak egy fog vagy egy gyökér eltávolításával azonos megterhelést jelent. A műtétet végző szájsebésznek viszont speciális műszerezettséggel, felkészültséggel és fokozottan steril körülményekkel kell rendelkeznie. A seb néhány nap alatt gyógyul, ha ezt valamilyen egyéb betegség nem gátolja (pl. előrehaladott cukorbetegség, fokozott csontlebomlással járó kórképek, fémallergia stb.).

A betegségeket természetesen az elővizsgálatok során kell kideríteni, és csak ezek kizárása, illetve kezelése után lehet szó a beültetésről.

A beültetéstől a fogpótlásig

A műtétet követően általában 3-4 hónap szükséges ahhoz, hogy a csont az implantátumot teljesen körülnője, azzal szerves egységet képezzen, így terhelhetővé váljon. Ezután kerül rá a szájba benyúló csonkrész, mely egy korona számára előkészített – lecsiszolt – foghoz hasonlít. Ezt követően lenyomat alapján, hagyományos módon készül el a fogpótlás, vagyis a fix, rögzített híd. Nagyon fontos, hogy a beültetést megelőzően, majd a kész fogak használata során is kifogástalan szájhigiénét tartsunk fenn, és időszakos kontrollvizsgálatra járjunk. A páciens ezzel járulhat hozzá leginkább a sikerhez!

A beültetés természetesen nemcsak részleges, hanem teljes foghiány esetén is alkalmazható, vagy olyan esetekben is, amikor a foghiányt ép, egészséges fogak határolják. A beültetéses fogpótlás nem olcsó és némi kockázattal is jár. A páciensek kedvező beszámolói, komfortérzésük és életminőségük javulása, valamint a jó szakmai tapasztalat azonban azt mutatja, hogy az eljárás megfelelő alternatívát jelent a foghiányok pótlásában.

paciensinfo2A fogkőképződésnek

elsősorban azok a fogak vannak kitéve, amelyek a nagy nyálmirigyek kivezetőcsövének közelében vannak. Ilyenek az alsó elülső fogak belső felszíne és a felső fogak külső felszíne.

A fogkőképződés hatásai

sokrétűek. A gyökércsúcs körül kialakulhat krónikus gyulladás, elhalt fog, elégtelen gyökértömés, fogszuvasodás következtében, mely a fog elvesztése mellett ismeretlen eredetű lázat, akut rheumás lázat, vese gyulladását (glomerulonephritist), szívizomgyulladást, hajhullást, emésztési zavarokat, fáradtságot, gyengeséget okozhat.

A fogkőképződés ínygyulladáshoz, majd a csont pusztulásához, a fogak meglazulásához és elvesztéséhez, rossz szájszaghoz vezet. A fellépő gyulladás gócbetegséget okozhat a szervezetben. Rendkívül fontos a fogkő eltávolítása (ultrahangos készülékkel) és az íny épségének megőrzése.

A professzionális szájhigiénés kezelés

(amelyet depurálásnak is nevezhetünk) során a foglepedéket és a fogkövet együttesen távolítjuk el. A kezelés fő eszköze az ún. ultrahangos depurátor, amelynek működő feje 24-42000 Hz frekvenciával rezeg. A készülék rezgés közben a hűtővizet porlasztja. A fej által felvett és továbbított rezgések hatására légbuborékok képződnek, és ezek zúzzák porrá a fogkövet.

A fogkőeltávolítás után szükség van a fogfelszínek speciális polírozóanyaggal való áttisztítására is.

Kivehető fogpótlások

A kivehető fogpótlások olyan fogművek, amelyeket a páciens orvosi beavatkozás nélkül is el tud távolítani. Szükség is van arra, hogy ezeket eltávolítsa, mert a szájhigiéné, illetve a fogmű tisztítása csak így biztosítható.

Teljes lemezes kivehető fogpótlás

Az ilyen fogpótlásokat a vákumhatás, a rágónyomás és a gravitáció tartja helyben. A protézis viselése az első időkben lényeges diszkomfortérzést okozhat, amely bizonyos idő elteltével megszűnik. Abban az esetben, ha van elegendő csont ahhoz, hogy implantációt végezzünk, továbbá a páciensnek is van igénye erre, akkor azt a megoldást javasoljuk. Jó, és biztonságos megoldás a két vagy négy implantátumon elhorgonyzott

Overdenture

Overdenture-nek azt nevezzük, mikor a teljes kivehető fogpótlást az állcsontba ültetett kettő vagy négy implantátumon egy patentszerű megoldással rögzítjük. Ezen módszer alkalmazásával egy fixen helyben maradó fogpótlás készíthető, amelyet a páciens is el tud távolítani, illetve vissza tud helyezni. Az utóbbi időben egyre többször alkalmazzuk ezt a módszert, főként az alsó állcsonton, ahol a teljes lemezes kivehető fogpótlás viselése a legtöbb nehézséget okozza.

Részleges lemezes fogpótlás

Részleges lemezes fogpótlás készíthető azon esetekben, mikor egy fogívben nem totális a foghiány, és a meglevő fogak száma nem elegendő a fix fogpótlás készítéséhez. Az ilyen fogművek ínyszínű műanyaggal bevont fémvázra készülnek. A fogak a műanyag részre rögzülnek. Rögzítésükre kapcsokat vagy precíziós elhorgonyzási eszközöket alkalmazhatunk. A precíziós elhorgonyzási eszközök mindig rejtettek. A fogászati implantáció rutinszerű alkalmazása miatt az ilyen fogpótlások készítése is visszaszorult az utóbbi időben.

fix_potlasRögzítettnek nevezzük azokat a fogpótlásokat, amelyeket speciális ragasztóanyaggal a lecsiszolt fogakra, a “felépített” fogakra vagy az implantátumokra fixálunk, és onnan a páciens által nem, csakis orvosi beavatkozással távolíthatóak el.  A rögzített fogpótlások lehetnek koronák vagy hidak. Koronának nevezzük azt a rögzített fogpótlást, amelyet lecsiszolt vagy felépített fogra, illetve implantátumra rögzítünk. A hídtag a fogpótlásnak az a része, amely nem fogon vagy implantátumon nyugszik, hanem mintegy áthidalja a hiányzó fogat. Hídnak nevezzük a koronák és hídtagok együttesét.

A csapos fog

Ha a fog koronája olyan mértékben destruálódott, hogy az egyszerű lecsiszolással nem alkalmas korona készítésére, akkor vagy előre gyártott ún. gyökércsappal, vagy egyedi, lenyomat alapján készülő csappal vagy csapcsonkkal kell pótolni. Az ilyen csapot csonkfelépítő anyagokkal kiegészítjük, miáltal egy lecsiszolt foghoz hasonló forma áll elő, amelyre – lenyomatvétel után – elkészülhet a korona.

A koronák típusai Fémkerámiai korona

Ezt a koronát a köznyelvben porcelánkoronának nevezik, pedig egy speciális fémre készül, azaz nem teljesen porcelánból van. A leplező kerámia színe azonban ún. fogszínkulcs alapján kerül kiválasztásra, igazodva a többi foghoz illetve a páciens igényeihez. A porcelán teljesen befedi a fémet. Ezek a fogművek hosszú élettartamúak, és a maximális esztétikai igényeket is kielégítik. A hosszú élettartamot egyrészt a leplezőanyag minősége, másrészt a fémváz biztosítja. A fémváz anyaga többféle lehet.

Műanyag leplezésű korona

Ezt a koronatípust nem javasoljuk pácienseinknek, mivel a leplező műanyag nem teljes mértékben takarja el a fémet, továbbá élettartama is rövidebb, kevésbé ellenálló, és költségeiben nem sokban különbözik a fémkerámiai koronától.

Arany-korona

Fogászati aranyból készülő, leplezés nélküli rögzített fogpótlás. Nagy pontosságú fogmű, amely természetesen csak hátsó fogakra készülhet.

Fémmentes kerámia-korona

Talán a legtökéletesebb koronatípus. Koronák, hidak, implantátumokra készített fogművek készülhetnek belőle. A legmagasabb esztétikai elvárásoknak is megfelel, valamint fémallergiásoknál is jól alkalmazható.

Inlay-vel rögzített híd

Abban az esetben, ha a szomszédos fogak alkalmasak rá, a koronák helyett inlay-k, azaz betétek rögzítik a fogművet. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a középen levő hídtagot a két szomszédos fogon (fogban) tömésszerű betétek fixálják, melyek tehát egyúttal a szomszédos tartófogak “töméseiként”, és a hídtag rögzítőiként is funkcionálnak.

Implantátumokra készülő koronák és hidak

Küllemükben nem, csak technológiájukban különböznek a fogakra rögzítendő hidaktól, koronáktól. A rögzítésük történhet ragasztással vagy csavarozással is.

paciensinfo3Kedves Páciensünk! Ön szájsebészeti műtéten esett át, ezért a sikeres gyógyulás érdekében kérjük, ismerkedjen meg a következő általános tudnivalókkal:

 • Étkezni, rágni csak az érzéstelenítő hatásának elmúlása (kb. 2-3 óra) után szabad. Forró ételt, italt, erősen fűszeres- valamint tejtermékeket fogyasztani az elkövetkező 2-3 napon nem javaslunk.
 • A dohányzás nagymértékben hátráltatja a sebgyógyulást, illetve a beavatkozás utáni komplikációk lehetőségét többszörösére emeli. Amennyiben dohányzik, kérjük, a beavatkozás napján ne gyújtson rá, és az elkövetkező hetekben próbálja minimálisra csökkenteni a dohányzást, vagy tekintse ezt jó alkalomnak annak teljes elhagyására.
 • A beavatkozás napján fogmosás, szájápolás feltétlenül szükséges, a közvetlen műtéti terület elkerülésével. Másnaptól a seb környékét, valamint a sebet is tisztítani kell, a varratokkal együtt, nedves fülpiszkálóval, majd puha sörtéjű fogkefével. A gyógyszertárakban kapható szájfertőtlenítő, szájöblögető oldat használata is ajánlott, ezek azonban nem helyettesítik, csak kiegészítik a mechanikus sebtisztítást.
 • Foghúzás után a sebet piszkálni, szívogatni, öblögetni tilos! A foghúzás helyén kialakult véralvadék eltávolítása megnöveli a környező szövetek gyulladásának lehetőségét. Az eltávolított fog területére behelyezett géztampon a beavatkozás után 20 perccel eltávolítható. Ha esetleg a vér szivárogna tovább vagy a nap folyamán később, akkor egy ugyanolyan géztampon behelyezése javasolt az érintett területre, amit kérünk erősen ráharapva tartani.
 • A beültetett fogpótlások – implantátumok – élettartamát nagymértékben befolyásolja a szájhygiéne minősége. A szájüreg és a teljes fogazat gondos ápolása előfeltétele az eljárás sikerességének. Az implantátumok környékének speciális tisztítása a továbbiakban nagyon fontos feladat.
 • Klinikai fogászati higiénikusaink külön megbeszélt időpontban készséggel állnak rendelkezésre szájhygiénés kezelés elvégzésére, az otthoni teendők megbeszélésére, kiegészítő eszközök bemutatására, használatukkal való megismertetésre, műtéttől függetlenül is.
 • A felírt gyógyszereket kérjük előírás szerint vegye be, a külön orvosi utasítások betartása saját érdeke.
 • A seb környékének bedagadása csökkenthető az arc jegelésével. A fagyos tárgyat (pl. gyógyszertárban kapható jégzselé, fél literes tejeszacskó, félig fagyos állapotban) nem szabad közvetlenül a bőrre helyezni, tegye textíliába. Óránként maximum 10 percig jegeljen. Rendszeresen használjon szájápoló kenőcsöt, vagy stiftet.
 • Mélyre hajolni, nehezet emelni, sportolni, szaunázni, napozni néhány napig nem szabad. Kerülje a lapos párnán való alvást, ez is segít a duzzanat csökkentésében (1-2 napig).
 • Mindezek ellenére a seb környéke, az arca általában egyéni érzékenységnek megfelelően bedagad – ne ijedjen meg, – ez természetes következménye a beavatkozásnak, a szájnyitási korlátozottság szintén.
 • Amennyiben a beavatkozás az arcüregben zajlott, vagy azt érinti, – erről kezelőorvosa a műtét után tájékoztatja – az orrfújás varratszedésig tilos! Minden arc-, és orrüregben nyomást okozó tevékenységtől óvakodjon!
 • Ha orvosa másként nem tanácsolta, kontroll vizsgálatra, illetve varratszedésre a műtétet követően egy hét múlva, implantátum beültetését követően évente is várjuk kontrollra, valamint ne feledkezzen meg a rendszeres, kezdetben 3 havi, majd éves általános kontrollvizsgálatról.
 • Köszönjük, hogy bizalmával megtisztelte intézetünket. Bármilyen rendellenesnek ítélt panasz, vagy további kérdés esetén hívja rendelőnket! 212-1930, 224-7920
 • A tájékoztatót nyomtatható formában (.pdf) innen letöltheti.

MŰTÉT UTÁNI BELEEGYEZŐ NYILATKOZAT

A fogorvosi, szájsebészeti beavatkozások gyakran a megfelelően végzett helyi érzéstelenítés mellett is kellemetlenek. Ennek oka a fájdalomtól való félelem, illetve a szorongás magától a kezeléstől. Ma már lehetőség van arra, hogy az ilyen beavatkozásokat félelem és szorongás nélkül, a lehetőségekhez képest kellemes körülmények között végezzék el. Ennek érdekében a fogászati kezelés mellett nyugtató-szorongásoldó gyógyszert adagolunk a pácienseknek.

A beavatkozás előtt kérjük figyelmesen tanulmányozza át ezt a tájékoztatót és a mellékelt kérdőívet töltse ki. Amennyiben az itt részletezett feltételeket elfogadja, és az eljárásba beleegyezik, kérjük ezt aláírásával erősítse meg. Esetleges kérdéseire készséggel válaszolunk.

 Az eljárás lényege

A fogászati kezelés megkezdése előtt az Ön egyik vénájába egy műanyag kanült vezetünk, melyen keresztül folyamatosan adagolunk olyan gyógyszert, ami az esetleges szorongást, félelmet hatékonyan szünteti, kellemes bódulatot, alváshoz hasonló állapotot hoz létre. Helyi érzéstelenítésre természetesen emellett is szükség van.

A beavatkozást szakképzett altatóorvos és asszisztens végzi.

A kezelés alatt az altatóorvos végig jelen van, a vérnyomást, a szívműködést és a vér oxigén telítettségét folyamatosan ellenőrzi. Gondoskodik a megfelelő oxigénellátásról, a légzés támogatásáról, a félrenyelés (idegen anyagok, vér tüdőbe kerülése) megakadályozásáról. Ez utóbbi érdekében, bizonyos esetekben a légcsőbe műanyag lélegeztető csövet (tubus) vezetünk.

Az ébredés általában gyors és kellemes. Pár perc alatt múló szédülésen kívül egyéb kellemetlenséggel nem kell számolnia. Hányinger, hányás rendkívül ritkán előfordulhat.

Lehetséges mellékhatások és szövődmények az érzéstelenítés során

A vénaszúrás helyén vérömleny képződhet. Vérzés, fertőzés valamint idegsérülés nagyon ritka. Az altatószer a beadás helyén átmenetileg kellemetlen, csípő érzést okozhat. Nemkívánatos hatásokat altatószerek és más gyógyszerek (pl. infúziós oldatok) is kiválthatnak, túlérzékenység vagy a korábban is kezelt betegségek miatt. Allergiás reakció az általunk használt gyógyszerekkel szemben rendkívül ritkán lép fel. Ennek elhárítására a feltételek biztosítottak.

A lélegeztető cső bevezetése (intubáció) átmeneti nyelési nehézséget és rekedtséget, nagyon ritkán maradandó hangképzési zavarral (rekedtséggel) és légszomjjal járó hangszalag-károsodást okozhat. A fogak sérülése vagy elvesztése, különösen mozgó, sérült fogak esetén lehetséges.

A jelenleg érvényes szakmai rendelkezések szerint súlyos szív- és keringési-, vese-, máj- vagy tüdőbetegségben szenvedők, inzulinnal kezelt cukorbetegek ambuláns aneszteziológiai ellátását nem vállalhatjuk.

Fontos tudnivalók

Az eljárással kapcsolatban a következőkre hívjuk fel a figyelmét:

 • A kezelés előtt 6 órával enni és folyadékot fogyasztani nem szabad!
 • Kérjük kezelés előtt körméről a lakkot távolítsa el, rúzst, arcfestéket ne használjon!
 • Amennyiben kontaktlencsét visel, kérjük azt jelezze.
 • A kezelés után Ön a rendelőt akkor hagyhatja el, ha az altatóorvos állapotát kielégítőnek tartja. Ha valamilyen ok miatt szükségessé válik, kórházi megfigyeléséről, kezeléséről gondoskodunk.
 • Minden esetben gondoskodnia kell kísérőről, mert a kezelés után önállóan nem közlekedhet, gépjárművet nem vezethet.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatosan bármilyen kérdése lenne, azt jelezze és készséggel megválaszoljuk. Ugyancsak jelezze előre, ha bármilyen betegségben szenved, rendszeresen gyógyszert szed, terhes vagy annak lehetősége fennáll. Ha gyógyszert szed, orvosi kezelés alatt áll, lehetőség van ezzel kapcsolatosan előzetes konzultációra, laboratóriumi vagy egyéb vizsgálatok elvégzésére. Az esetek legnagyobb részében (krónikus betegségben nem szenvedő, fiatal páciensek esetében) előzetes vizsgálatokra nincs szükség.

KÖZÖSSÉGI MÉDIA

Facebook Pagelike Widget

RENDELÉSI IDŐ

hétfő: 09:00-13:00; 14:30-19:00

kedd-csütörtök: 08:30-13:00; 14:30-19:00

péntek: 8:30-13:00

Bejelentkezéshez kattintson ide:

OralMED Studio Kft 2019© Minden jog fenntartva

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás